Platte wratten verwijderen

Vlakke wratten, beter bekend als platte wratten, worden veroorzaakt door het HPV (humaan papillomavirus). Platte wratten zijn onschuldige, goedaardige gezwellen. Het is niet gevaarlijk, maar de meeste mensen die wratten hebben die zichtbaar zijn schamen zich hiervoor. Platte wratten zijn vlak en glad en relatief klein. Normaal gesproken zijn ze enkele millimeters groot. Vaak zijn huidkleurig of lichtbruin van kleur. Ze komen voornamelijk voor op het gezicht, de benen of de armen.

Wat zijn platte wratten?

Wratten woorden meestal veroorzaak door HPV type 3, 10, 28 en 49. Het HPV virus veroorzaak een verdikking van de bovenste huidlaag. Platten wratten zijn glad, plat en hebben een omvang van 2-5 mm groot. Het vervelende is dat ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. In de meeste gevallen zijn ze pijnloos en verdwijnen uit het niets, soms binnen enkele maanden en dit kan oplopen tot maximaal twee jaar. Dit hangt af van de aanmaak van antistoffen tegen het virus. Voordat ze verdwijnen, verkleuren de wratten naar rood en met als gevolg van een ontstekingsreactie.

Wratten kent geen specifieke doelgroep, maar komt het vaakst voor bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud. Volgens een schatting heeft 20 procent van de schoolkinderen en ongeveer 10 procent van de algemene bevolking wratten heeft. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem is de kans het groots op wratten.

Symptomen platte wratten

De platte wratten zijn meestal tussen de twee en vijf mm groot. Ze liggen net iets hoger dan de huidoppervlak en zijn relatief vlak. Het lijkt alsof het grote platte wratten zijn, maar dat zijn meestal samengesmolten losse wratten. De wratten zijn witgrijs, lichtbruin of huidkleurig van kleur. De wratten komen overal voor, maar de voorkeurslocaties zijn: Baardgebied (bij mannen); Benen (meestal bij vrouwen); Het voorhoofd; Handruggen.

Eén van de belangrijkste oorzaken van platte wratjes is huidirritatie als gevolg van scheren. De wratten manifesteren zich vaak als een zwerm van meerdere oppervlakkige wratjes, soms tientallen tot honderden bij elkaar.

Over het algemeen zijn de wratten niet pijnlijk, maar ze kunnen wel pijn gaan als ze in een gebied zit waar vaak tegen wordt aan gestoten. Dus het is voor de meeste niet het probleem dat ze pijn, maar dat het er niet erg fris uit ziet.

Behandeling platte wratten

Een behandeling is niet altijd nodig, aangezien platte wratten de aandoening self-limiting is. Zonder behandeling zullen de wratten van enkel maanden tot maximaal 2 jaar blijven. Er bestaan verschillende behandelingen om wratten te verwijderen.

U kunt het wratweefsel stuk laten vriezen door een behandeling met vloeibare stikstof. Dit kan worden gedaan door een (huis)arts door middel van een spray.

Of u neem een behandeling met tretinoïne crème. Dit is een synthetisch, retinoïde derivaat van vitamine A, welke de celdeling van de bovenste huidlaag stimuleert.

Een behandeling met fuororacil crème is ook een optie: deze crème beschadigt de snel delende cellen en de (gewone)langzaam delende cellen niet.

Ook al is de behandeling succesvol, geeft dit nog geen garantie dat de wratten niet meer terug komen.